Oude Fruitbomen, onderdeel van Kwekerij Alkema & Alkema Hoveniers 0511 453 429
Meer dan 30 jaar ervaringEigen fruitbomenkwekerijRuim aanbod Fruitbomen Eigen transport en rooiservice
Bramley Seedling

Malus domestica ‘Bramley Seedling’

De Bramley Seedling heeft een mooie historie die we u niet willen onthouden. De Engelse kookappel had eigenlijk Brailsford Seedling moeten heten. Bijna twee eeuwen geleden (periode 1809 – 1815) plantte de nog jonge Miss Mary Ann Brailsford enkele appelpitten in potten die ze in haar tuin te Easthorp (Southwell, Nottinghamshire) plaatste. Uit een van die pitjes groeide een gezonde boom uit waaraan de grote vruchten voor het eerst in 1837 te bewonderen waren. In 1846 kocht Matthews Bramley het huis en de tuin waar de appels groeiden die Mary Ann Brailsford had geplant. De 17 jarige zoon van de plaatselijke boomkweker Merryweather was zo enthousiast over de vruchten dat hij in 1856 aan Bramley vroeg of hij enten wilde afstaan zodat hij ze kon vermeerderen. Bramley gaf hiervoor toestemming echter onder één voorwaarde. De nieuwe gekweekte bomen, waaraan de beroemde Engelse kookappels hingen, moesten naar de huidige eigenaar van de boom genoemd worden: Bramley’s Seedling.

Er zijn verschillende synoniemen voor de boom zoals Bakappel, Pannekoekappel of Sedeling (in de provincies Groningen en Drenthe).

De Bramley Seedling is een schaarse appelsoort in Nederland. De Bramley’s wordt namelijk niet meer geteeld voor verkoop. Alkema Hoveniers is één van de weinige plaatsen waar u de Bramley Seedling kunt krijgen.

De boom is een sterke groeier die breed uitgroeit.

Kleur en smaak

De Bramley’s Seedling is een  groene moesappel met een rode blos aan de zonzijde. Door het hoge zuurgehalte is de appel zeer geschikt voor taarten, desserts en andere toepassingen. De appel is onregelmatig gevormd en is groot tot zeer groot.

Bestuivers

Goede bestuivers voor de Bramley Seedling zijn onder andere Cox’s Orange Pippin, Discovery, Elstar, Glorie van Holland, James Grieve en Jonathan.

Pluktijd

De vruchten zijn te oogsten vanaf half oktober. De appels zijn tot eind januari te bewaren.

Bekijk hier ons aanbod:© 2021 Oude-Fruitbomen.nl | Website: Multiplus online | Sitemap | Disclaimer
Let op: laatste kans!X

Diverse grote oude fruitbomen:
weg = weg!

Bekijk ze nu