Tips, Actueel

Appelboom snoeien? Zo doe je dat!

Appelboom snoeien

Als je een appelboom in de tuin hebt staan, is het belangrijk om deze regelmatig te snoeien. Dit helpt de boom om te groeien en appels te produceren. Meer informatie over hoe en wanneer je een appelboom moet snoeien, kun je hier vinden.

Waarom moet je een appelboom snoeien?

Snoeien van een appelboom is een belangrijk onderdeel van het verzorgen van deze fruitbomen. Als je periodiek de boom snoeit, zal de boom niet alleen meer appels geven, maar ook gezonder en productiever zijn.

Het doel van het snoeien is om zoveel mogelijk licht in de kroon van de boom te krijgen. Dit is van groot belang voor de groei en rijping van de appels. Een open structuur van de kroon zorgt ervoor dat de zon er goed bij kan, waardoor de appels op een natuurlijke manier kunnen rijpen.

Daarnaast is het ook belangrijk om te zorgen dat de twijgen, de dunnere zijtakken, in een hoek van 45 tot 90 graden van de stam afstaan. Dit zorgt ervoor dat appels goed naast elkaar kunnen groeien en van alle kanten het benodigde zonlicht krijgen.

Als een appelboom niet gesnoeid wordt, zal deze vooral veel nieuwe takken maken en weinig energie steken in het laten groeien van appels. Door te snoeien kan een oogst verzekerd worden.

Snoeien moet op de juiste manier gedaan worden, en het is aan te raden om hierover advies te vragen aan een professioneel of te informeren over de juiste technieken voor snoeien. Het snoeien van een appelboom is niet alleen nuttig voor de oogst, maar ook voor de gezondheid en levensduur van de boom zelf. Lees hier onze tips.

Appelboom snoeien – Wanneer doe je dat?

Het snoeien van een appelboom is van groot belang voor een gezonde groei en een goede oogst. De beste tijd om een appelboom te snoeien is in de winter, van begin januari tot eind maart. Het is belangrijk om te weten dat de bomen in deze periode nog gevoelig zijn voor ziektes, zoals vruchtboomkanker. Deze schimmelziekte kan de stam en takken van de boom aantasten en verspreidt zich vooral in november en december tijdens vochtig weer. Het is daarom belangrijk om te snoeien met droog weer en liever niet tijdens een strenge vorstperiode.

Het snoeien van een appelboom is essentieel voor een gezonde groei en een goede oogst. Er zijn twee momenten waarop je een appelboom kunt snoeien:

In februari, aan het eind van de winter, is het tijd om dikke oude takken weg te snoeien en de kortloten te behouden. Dit is het bloesemhout waar de appels aan groeien.
In juni snoei je nogmaals. Na de winterse snoei zal de boom veel waterloten produceren, snelgroeiende recht omhoog schietende takken die veel zonlicht wegnemen. Deze waterloten moeten worden weggeknipt, zodat ze niet terugkomen.

Tak afknippen van een appelboom

Kies goed en scherp gereedschap voor het snoeien. Zo krijg je de mooiste resultaten.

Appelboom snoeien in de winter

Het snoeien van een appelboom in de winter is van groot belang voor een gezonde groei en een goede oogst. Tijdens de wintersnoei kun je de volgende stappen volgen:

  • Gebruik een takkenschaar om dikke oude takken weg te knippen.
  • Spareer de kortloten, dit is het bloesemhout waar de appels aan groeien.
  • Let goed op de bloem- en bladknoppen tijdens het snoeien. Bloemknoppen ‘staan’ op de tak en bladknoppen ‘liggen’ op de tak. Als je twijfelt, wacht dan met snoeien tot het voorjaar.
  • Het is belangrijk om te weten dat bloemknoppen de eerste knoppen zijn die groen worden op een appelboom. Daarom is het aan te raden om het snoeien van de boom uit te stellen totdat de bladknoppen zich ontwikkelen, meestal ongeveer een tot twee weken na de bloemknoppen.
  • Bovendien, is het goed om enkele waterloten (rechte jonge takken) aan de boom te laten staan. Deze takken zijn belangrijk voor de volgende groei van de boom, omdat hierop de nieuwe bloemknoppen volgend seizoen zullen ontstaan. Door deze takken te behouden, zorg je voor een gezonde en productieve appelboom in de toekomst.

Het is belangrijk om te weten dat een goede snoei van een appelboom de groei en de oogst bevordert, maar als u twijfelt of niet zeker bent, raadpleeg dan een professionele boomverzorger.

Jonge appelboom snoeien

In de eerste 3 of 4 jaar na het planten van een jonge appelboom is het essentieel om de boom te snoeien om een stevige basis te vormen. De focus ligt hierbij op de onderste takken aan de stam, de zogeheten gesteltakken. Deze takken moeten stevig en sterk worden, dit kun je bereiken door ze in maart, aan het begin van het groeiseizoen, ongeveer één derde in te korten. Hierdoor worden de takken elk jaar een stukje steviger. Na de eerste jaren van snoei is de focus vooral gericht op het verkrijgen van de juiste vorm voor de appelboom. Deze snoeitechnieken zorgen voor een gezonde en productieve boom.

Jonge appelboom snoeien

Jonge appelboom snoeien


Je appelboom snoeien in de zomer

Naast de winterse snoei, kun je ook in de zomer nog een keer de appelboom snoeien. Dit kan in de maand juni.

In juni, als reactie op een te sterke winterse snoei, kan de appelboom veel waterloten produceren. Deze snelgroeiende recht omhoog schietende takken zijn gemakkelijk te herkennen en kunnen veilig weggehaald worden. Met een goede, schone snoeischaar is dit klusje snel en eenvoudig geklaard.

Het is belangrijk om te weten dat een goede snoei van een appelboom de groei en de oogst bevordert, maar als u twijfelt of niet zeker bent, raadpleeg dan een professionele boomverzorger.

Bekijk de video hoe je een appelboom moet snoeien

Bron van de video is youtube: tuinieren.nl

 

Welk gereedschap heb ik nodig voor het snoeien van een appelboom?

Een scherpe snoeischaar of zaag is een must-have voor elke appelboom tuinier. Met een scherp gereedschap kun je preciezer snoeien, waardoor de snoeiwonden kleiner zijn en de appelboom minder belast wordt. Dit kan ertoe leiden dat de appelboom minder vatbaar is voor ziektes en infecties, waardoor de kans op het verliezen van de boom aanzienlijk afneemt. Investeer daarom in goed gereedschap voor een gezonde en productieve appelboom.

Snoeischaar: een compacte snoeischaar is geschikt voor het snoeien van kleine takken van een appelboom. Hiermee kun je precieze snoeiwerkzaamheden uitvoeren.
Takkenschaar: voor het snoeien van dikkere takken van een appelboom is een takkenschaar een goede keuze. Deze schaar is speciaal ontworpen om meer kracht te kunnen leveren en is daarom geschikt voor het snoeien van dikkere takken.
Snoeizaag: Als je grote zijtakken/armen van een appelboom wilt verwijderen, is het aan te raden om een scherpe snoeizaag te gebruiken. Met deze zaag kun je efficiënt en snel deze grote takken afzetten. Let wel op, rigoureus snoeien kan invloed hebben op de groei van de boom, overleg dit daarom altijd met een expert of doe voldoende research voordat je begint met snoeien.

Hoe herken je een appelboom zonder vruchten?

Een appelboom kan herkend worden zonder dat er fruit aan hangt. Dit kan door de groeiwijze van de takken. Appelbomen hebben voornamelijk horizontale takken, terwijl perenbomen meer verticale takken hebben. Er zijn veel verschillende soorten appelbomen, meer informatie hierover kan gevonden worden bij het kopen van een appelboom.

Kan ik mij verwilderde appelboom verjongen?

Een oude, verwaarloosde appelboom kan worden verjongd, maar het is belangrijk om te overwegen of dit wel zinvol is. Als de boom ouder is dan 30 jaar, kan het moeilijk zijn om hem te herstellen en kan hij vaak al verzwakt en ziektegevoelig zijn. Hierdoor zal hij weinig goede vruchten geven. In zo’n geval kan het beter zijn om de boom te vervangen door een jongere, gezonde boom. Overweeg dit altijd goed voordat je begint met snoeien.

Contact en advies over het snoeien van een appelboom

Voor persoonlijk advies over het snoeien van een appelboom en alles wat daarbij komt kijken, staan wij altijd voor u klaar. Bij OudeFruitbomen.nl vindt u een breed assortiment aan prachtige, volwassen fruitbomen die uw tuin ongetwijfeld zullen verrijken. Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Voor het grootste assortiment fruitbomen in Nederland en België deskundige begeleiding bent u bij ons aan het juiste adres!