Beurré Alexander Lucas (3)

Beurré Hardy (2)

Bonne Louise d'Avranches (1)

Clapp’s Favourite (2)

Concorde (1)

Conference perenboom (11)

Doyenne du Comice (7)

Perenboom Gieser Wildeman (9)

Kweepeer (1)

Légipont (1)

Perenboom Saint Rémy (2)

Triomphe de Vienne (3)

Perenbomen

De perenboom, ook wel bekend als Pyrus Communis, komt in veel heerlijke soorten. Peren kunnen al als jonge bomen veel vruchten dragen. Of je nou een stoofpeer of een handpeer wil, in het voorjaar kun je genieten van de prachtige grote witte bloesem. Aan het eind van de zomer zijn de eerste peren klaar, terwijl de laatste soorten in november nog aan de boom hangen.

Een perenboom is een echte blikvanger in uw tuin. Afhankelijk van de soort, bloeien de bomen eind april, begin mei. De vroegste rassen rijpen in augustus, zoals Triomphe de Vienne, terwijl Gieser Wildeman tot eind oktober aan de boom hangt. Of je nu de voorkeur geeft aan harde peren, zachtzoete sappige peren of heerlijke stoofperen, ons assortiment heeft het allemaal.

Vorm van de perenboom

Een perenboom wordt normaal gesproken breed. De grote hoeveelheid vruchten aan de takken trekt in de zomer de takken naar beneden, na het vallen van de vruchten veren de stevige takken weer een beetje terug omhoog. Een peer kan dus erg breed worden, maar met simpel snoeiwerk zou je de boom ook smaller kunnen houden. Peren komen vooral voor in laagstam, maar ons assortiment bevat ook halfstam en hoogstam peren.

Hoe groot wordt een Perenboom?

Een hoogstam perenboom wordt ongeveer zo’n 5 meter hoog. Een stoofperen boom worden over het groter dan handperen.

 • Laagstam perenboom
  stamhoogte tot 50 cm – totaal hoogte ca. 2 meter
 • Halfstam perenboom
  stamhoogte 120 cm – totaal hoogte ca. 3 meter
 • Hoogstam perenboom
  stamhoogte 180-200 cm – totaal hoogte ca. 5 meter

Perenboom snoeien wanneer?

Grote snoei moet worden gedaan tussen november en maart. De perenboom zal een tijdje niet groeien. Zo loopt de boom geen schade op. Als je de boom laat groeien en niet bijhoudt, is het misschien niet de mooiste boom.  Snoei alleen niet te veel takken in de zomer. Alleen het gedeelte dat nodig is voor invallend licht wordt afgesneden. Takken kunnen alle kanten op groeien, waardoor er te weinig licht op belangrijke takken valt. Hierdoor krijg je minder peren.

Bestuiving

Niet alle perenbomen zijn zelfbestuivend. Meestal is het geen probleem als je een niet zelfbestuivende soort kiest. Als je in een dorp woont, staat er meestal binnen een radius van 300-400 meter wel een bestuiver. Zo niet dan moet je voor een zelfbestuivend ras gaan of twee verschillende soorten aanschaffen. Conference, Doyenne du Comice en Gieser Wildeman zijn zelfbestuivende rassen.

Perenboom planten in de zon

De perenboom houdt van zonlicht. Kies daarom voor een zonnige, beschutte plaats om je perenboom te planten. Hou er rekening mee dat grondwaterstand niet te hoog is. Als je een perenboom plant op een mooie zonnige plek, dan is de boom minder vatbaar voor schimmelinfecties. Bijkomend voordeel is dat de peer een hoger suikergehalte krijgt en dus zoeter wordt.

Perensoorten in ons assortiment

 • Beurré Hardy
  Is een sappige, zoete peer, met een bruin/groene kleur. De boom is niet zelfbestuivend, maar kan wel bestoven worden door de Gieser Wildeman.
 • Conference
  Is een handpeer die erg sappig is en heeft een groen/gele kleur. In Nederland is dit het meest geteelde ras.
 • Doyenne du Comice
 • Gieser Wildeman
  De Gieser Wildeman stoofpeer heeft een kleine vrucht en een bruin/gele kleur met veel roest. Het is een iets zoete stoofpeer met korrelig vruchtvlees. Deze perensoort wordt vaak gebruikt om mee te koken.
 • Saint Rémy
  St. Remy is een van de beste stoofperen. De peer is hard en groen en kun je ongekookt niet consumeren. Het is een breed uitgroeiende boom die zeer groot kan worden. Deze peren kun je heel lang bewaren.
 • Triomphe de Vienne
  Is een zeer sappige handpeer met een groen/bruine kleur.  Deze peer is erg populair vanwege zijn grote vruchten.
 • Beurré Alexander Lucas
 • Bonne Louise d’Avranches
 • Clapp’s Favourite

Perenboom kopen?

Heeft u uw keuze gemaakt, dan kunt u uw perenboom tot in de tuin thuis laten bezorgen of bij ons ophalen. Oude-fruitbomen.nl levert in heel Nederland en België en vervoert vaak met eigen vervoerders. De chauffeurs zijn gespecialiseerd in het vervoer en lossen van fruitbomen en hebben daarom altijd de juiste materialen bij de hand.

Wilt u een ander soort fruitboom? Bekijk dan ons gehele assortiment kersenbomen, pruimenbomen en appelbomen.