Beurré Alexander Lucas (3)

Beurré Hardy (4)

Bonne Louise d'Avranches (1)

Clapp’s Favourite (2)

Concorde (1)

Conference (11)

Doyenne du Comice (9)

Gieser Wildeman (10)

Kweepeer (1)

Légipont (1)

Saint Rémy (4)

Triomphe de Vienne (8)

Perenbomen

Perenbomen, ook wel bekend als Pyrus Communis, komt in vele soorten voor. Peren kunnen al als jonge bomen veel vruchten dragen. Of je nou een stoofpeer of een handpeer wil, in het voorjaar kun je genieten van de prachtige grote witte bloesem. Aan het eind van de zomer zijn de eerste peren klaar, terwijl de laatste soorten in november nog aan de boom hangen.

Perenbomen zijn een echte blikvanger in uw tuin. Afhankelijk van de soort, bloeien de bomen eind april, begin mei. De vroegste rassen rijpen in augustus, zoals Triomphe de Vienne, terwijl Gieser Wildeman tot eind oktober aan de boom hangt. Of je nu de voorkeur geeft aan harde peren, zachtzoete sappige peren of heerlijke stoofperen, ons assortiment heeft het allemaal.

Vorm van de vrucht

De vorm van een perenboom wordt normaal gesproken breed. De grote hoeveelheid vruchten aan de takken trekt in de zomer de takken naar beneden, na het vallen van de vruchten veren de stevige takken weer een beetje terug omhoog. Een peer kan dus erg breed worden, maar met simpel snoeiwerk zou je de boom ook smaller kunnen houden. Peren komen vooral voor in laagstam, maar ons assortiment bevat ook halfstam en hoogstam peren.

Hoe groot wordt een Perenboom?

Een hoogstam perenboom wordt ongeveer zo’n 5 meter hoog. Een stoofperen boom worden over het groter dan handperen.

 • Laagstam
  stamhoogte tot 50 cm – totaal hoogte ca. 2 meter
 • Halfstam
  stamhoogte 120 cm – totaal hoogte ca. 3 meter
 • Hoogstam
  stamhoogte 180-200 cm – totaal hoogte ca. 5 meter

Bestuiving

Niet alle perenbomen zijn zelfbestuivend. Meestal is het geen probleem als je een niet zelfbestuivende soort kiest. Als je in een dorp woont, staat er meestal binnen een radius van 300-400 meter wel een bestuiver. Zo niet dan moet je voor een zelfbestuivend ras gaan of twee verschillende soorten aanschaffen. Conference, Doyenne du Comice en Gieser Wildeman zijn zelfbestuivende rassen.

De perenboom houdt van zon

De perenboom houdt van zonlicht. Kies daarom voor een zonnige, beschutte plaats om je perenboom te planten. Hou er rekening mee dat grondwaterstand niet te hoog is. Als je een perenboom plant op een mooie zonnige plek, dan is de boom minder vatbaar voor schimmelinfecties. Bijkomend voordeel is dat de peer een hoger suikergehalte krijgt en dus zoeter wordt.

Perenboomsoorten in ons assortiment:

 • Beurré Hardy: deze perenboom produceert grote peren met een zoete, zachte smaak. De peren hebben een groenbruine kleur en zijn perfect om vers te eten of te gebruiken in desserts.
 • Conference: dit is de meest populaire perensoort in Nederland en heeft een zoete, sappige smaak. Het is ook een zelfbestuivende soort, waardoor je geen andere perenboom in de buurt hoeft te planten.
 • Doyenne du Comice: deze perenboom produceert middelgrote peren met een knapperige textuur en een zoete smaak. De peren hebben een gele kleur en zijn perfect om vers te eten of te gebruiken in desserts.
 • Gieser Wildeman: Deze perenboom produceert kleine, stoofperen met een stevige textuur. De peren hebben een lichtzoete smaak en zijn perfect voor het maken van compote en stoofperen.
 • Saint Rémy: deze perenboom produceert middelgrote, zoete peren met een zachte textuur. de peren hebben een groene kleur en zijn perfect om vers te eten of te gebruiken in desserts.
 • Triomphe de Vienne: deze perenboom produceert peren met een zachte textuur en een zoete smaak. De peren hebben een groene kleur en zijn erg sappig.
 • Beurré Alexander Lucas:
 • Bonne Louise d’Avranches: Deze perenboom produceert grote, sappige peren met een zoete, zachte smaak. De peren hebben een gele kleur en zijn perfect om vers te eten of te gebruiken in desserts.
 • Clapp’s Favourite: deze perenboom produceert grote, sappige peren met een zoete smaak. De peren hebben een groene kleur en zijn perfect om vers te eten of te gebruiken in salades.

Perenboom kopen

Heeft u uw keuze gemaakt, dan kunt u uw perenboom tot in de tuin thuis laten bezorgen of bij ons ophalen. Oude-fruitbomen.nl levert in heel Nederland en België en vervoert vaak met eigen vervoerders. De chauffeurs zijn gespecialiseerd in het vervoer en lossen van fruitbomen en hebben daarom altijd de juiste materialen bij de hand.

Wilt u een ander soort fruitboom? Bekijk dan ons gehele assortiment kersenbomen, pruimenbomen en appelbomen.