Bigarreau Burlat (1)

Kordia kersenboom (2)

Lapins (1)

Merchant (2)

Regina (1)

Kersenbomen

De zoete kersenboom , ook wel bekend als Prunus Avium, komt in veel verschillende soorten. De vruchten zijn misschien wel klein, maar de smaak is er niet minder om. Kersenbomen dragen over het algemeen grote hoeveelheden vruchten en zijn een geweldige toevoeging aan elke tuin.

Een kersenboom is een prachtige boom om te zien. De bomen bloeien in april en variërend per ras zijn ze te eten tussen juni en begin augustus. Jij bent echter niet de enige die de kersen graag eet en vaker dan niet proberen de plaatselijke vogels een hapje mee te eten. Kersen hebben grote bladeren en kunnen dus goed dienen als afscherming

Vorm van de kersenboom

Kersen zijn vaak slanker in vorm dan andere fruitbomen. De grote hoeveelheid vruchten aan de takken trekt in de zomer de takken naar beneden, zo blijft de boom slank. Met de jaren kan een kers ook breder groeien. Kersen komen vooral voor in laagstam, maar ons assortiment bevat ook halfstam en hoogstam kersen.

Bestuiving

De meeste kersen zijn niet volledig zelfbestuivend. Meestal is dit geen probleem als je al een andere kers of sierkers in je tuin hebt staan. Als je in een dorp woont, staat er meestal binnen een radius van 300-400 meter wel een andere kers, wat in principe ook genoeg is voor bestuiving. Zo niet dan moet je voor een zelfbestuivend ras gaan of twee verschillende soorten aanschaffen. Kordia en Regina zijn zelfbestuivende rassen.

Laagstam kersenbomen: ideaal voor beperkte ruimtes

Beschikt u over een beperkte buitenruimte of heeft u slechts plaats voor een kleinere kersenboom? Dan is een laagstam kersenboom de perfecte oplossing voor u. De eerste vertakkingen verschijnen al op een hoogte van 50 centimeter en de totale hoogte bedraagt ongeveer 150 centimeter. Door regelmatig te snoeien, is het eenvoudig om de kersenboom op deze hoogte te houden.

Halfstam kerseboom: perfect voor middelgrote tuinen

Als u op zoek bent naar een boom die “niet te groot, niet te klein” is, dan is dit de perfecte keuze voor u. Halfstam kersenboom zijn namelijk uitstekend geschikt voor kleinere tuinen en kunnen, indien nodig, gemakkelijk klein gehouden worden door regelmatig te snoeien. We zullen hier later op terugkomen. Over het algemeen geven halfstam kersenboom ook sneller vruchten dan laagstam bomen, omdat ze al iets verder ontwikkeld zijn dan laagstam exemplaren. De eerste vertakkingen van een halfstam kerselaar bevinden zich op ongeveer 120 centimeter hoogte, terwijl de totale hoogte ongeveer 225 centimeter bedraagt.

Hoogstam kersenbomen: ideaal voor grotere tuinen

De hoogstam kersenboom is de grootste variant van de drie beschikbare opties. Hierdoor is deze minder geschikt voor kleine tuinen, maar wel een uitstekende keuze voor grotere tuinen. Het is niet verrassend dat hoogstam fruitbomen over het algemeen sneller vruchten dragen, wat vaak een reden is waarom mensen kiezen voor een oudere of grotere kersenboom. Hoogstam kersenbomen hebben hun eerste vertakkingen op ongeveer 170 centimeter hoogte en bereiken een totale hoogte van ongeveer 275 centimeter.

Wanneer de kersenboom vruchten begint te dragen

Zoals eerder vermeld, begint de ene fruitboom sneller vruchten te dragen dan de andere. Dit komt doordat een jonge boom nog niet meteen in staat is om vruchten, in dit geval kersen, te dragen. Hieronder ziet u wanneer de kersenboom vruchten zal dragen na het planten.

125-150 cm hoogte laagstam = Vruchtdragend na 2/3 jaar 175-225 cm
175-225 cm hoogte halfstam = Vruchtdragend na 1/2 jaar
hoogstam in diverse afmetingen = Vruchtdragend na 1/2 jaar

Kersenboomsoorten (regelmatig) in ons assortiment:

  • Bigarreau Burlat
  • Johanna
  • Kordia
  • Merchant
  • Merton Premier
  • Regina
  • Sunburst
  • Vanda

Hoe en wanneer kunt u het beste een kersenboom planten?

Bent u van plan om een kersenboom te planten in uw tuin of op uw erf? Dan is het belangrijk om te weten wanneer en hoe u dit het beste kunt doen. Het planten van een kersenboom is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. In dit artikel leest u alles over de ideale planttijd en het juiste plantproces, zodat u optimaal kunt genieten van deze zoete vrucht.

De beste tijd om een kersenboom te planten

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de planttijd van een kersenboom afhankelijk is van het type boom dat u wilt planten. Zo kunt u een fruitboom in pot het hele jaar door planten, terwijl het bij een fruitboom in volle grond anders ligt. Voor een kersenboom in volle grond raden wij aan om deze tussen de maanden november en eind maart te planten. De maand november is hierbij de beste keuze, omdat de boom dan al zijn blad heeft verloren en in een rustperiode gaat.

Oogsttijd van de kersenboom

Na het planten van de kersenboom is het even geduld hebben voordat u kunt genieten van de heerlijke vruchten. In de maand april openbaart de boom zich met een prachtige bloesem. Enkele maanden later, in juni of juli, kunt u de eerste vruchten van de boom plukken. Deze zoete kersen zijn niet alleen heerlijk om direct op te eten, maar ook om te verwerken in bijvoorbeeld siroop, jam of gebak.

Kersenboom kopen

Heeft u uw keuze gemaakt, dan kunt u uw kersenboom tot in de tuin thuis laten bezorgen of bij ons ophalen. Oude-fruitbomen.nl levert in heel Nederland en België en vervoert veelal met eigen vervoerders. De chauffeurs zijn gespecialiseerd in het vervoer en lossen van fruitbomen en hebben daarom altijd de juiste materialen bij de hand.

Wilt u een ander soort fruitboom? Bekijk dan ons gehele assortiment; perenbomenkersenbomenpruimenbomen en appelbomen.