Voor elke tuin wat

Welke boom past het best in jouw tuin

Op deze pagina vind je de verschillen en voordelen van de verschillende boomtypes die fruitbomen kunnen hebben. In de meeste gevallen past elke boom in elke tuin, maar als je toch twijfelt kan deze pagina je misschien helpen kiezen.

Laagstam fruitbomen

Wat is een laagstam

We spreken van een laagstam als de stamlengte tussen de 50 en 80 cm is. Op die hoogte beginnen de eerste takken. Deze bomen zijn eigenlijk altijd geënt op een trager groeiende onderstam van een andere boom. De entplek is vaak onderaan de stam te herkennen aan een vergroeiing. Hierdoor groeit de fruitboom trager dan normaal en is de boom makkelijker in de hand te houden door snoeien. De vorm van elke laagstam is ook uniek en de meeste laagstammen hebben dan ook een bijzonder grillige uiterlijk.

Waarom kiezen voor een laagstam

Doordat de laagstam over een langere lengte van de stam takken heeft is de opbrengst vaak groter dan bij andere type bomen. Ondanks de gemiddeld tragere groei snelheid, kunnen laagstammen erg groot worden, tot wel 5 meter. Maar ze zijn ook uiterst geschikt om laag te houden. De dichte onderkant van de bomen maakt ze ook erg geschikt om bijvoorbeeld het zicht iets af te schermen. 

Wil je dus meer opbrengst, minder onderhoud, een niet te hoge boom of wil je een deel van je huis of tuin afschermen, dan is een laagstam een goede keus. 

Onze laagstammen

Wij halen een groot deel van onze bomen uit biologische boomgaarden. Deze gaarden worden voor wij ze opkopen gebruikt voor fruitteelt. De telers willen natuurlijk zoveel mogelijk opbrengst met zo min mogelijk onderhoud, daarom zijn laagstammen het meest voorkomend. Op ons terrein is 70% van de bomen laagstam.

Hoogstam fruitbomen

Wat is een hoogstam

We spreken van een hoogstam als de stamhoogte tussen de 1.80 en 2 m is. Op die hoogte beginnen de eerste takken. We noemen de takken op een hoogstam de kroon. De takken groeien meestal in een bol of kroonvorm omhoog. Door de hoogte zijn de bomen moeilijker te snoeien en groeien zo sneller breder uit zodra de bomen grote hoeveelheden vruchten beginnen te dragen. De vorm van een hoogstam komt het dichts in de buurt van een ‘normale’ boom.

Waarom kiezen voor een hoogstam

Hoogstammen zijn ideaal als je ze op of nabij een zitplek of terras wil hebben staan, de hoogte van de bomen maakt het mogelijk om er onderdoor te lopen of er onder te zitten. Wil je bijvoorbeeld het zicht uit je tuin behouden, maar toch een mooie fruitboom in je tuin, dan is een hogere boom altijd fijn. Hoogstammen hebben wel ruimte nodig. Ook het snoeiwerk en het oogsten is net even iets lastiger met dit boomtype. 

Wil je dus graag onder je boom kunnen lopen of zitten, je uitzicht bewaren of een boom met een ‘normale’ vorm, dan is een hoogstam het ideale boomtype voor jou.

Onze hoogstammen 

Onze hoogstammen komen van verschillende kwekers door heel het land. Net als halfstammen hebben de bomen extra zorg nodig in de eerste groei-jaren dit legt de prijs gemiddeld hoger dan laagstammen. Op ons terrein is ongeveer 20% van de bomen hoogstam.

Halfstam fruitbomen

Wat is een halfstam

We spreken van een halfstam als de stamhoogte 1 m tot 1.20 m is. Op die hoogte beginnen de eerste takken. We noemen de takken op een halfstam de kroon. De takken groeien meestal in een bol of kroonvorm omhoog en groeien dus niet per se heel erg breed uit. 

Waarom kiezen voor een halfstam

Voor een kleine fruitgaard zijn halfstam fruitbomen erg geschikt. Door hun geringe formaat kunt u ze wat dichter bij elkaar zetten dan hoogstam fruitbomen. Doordat de meeste takken dus op lage hoogte zitten is de boom erg goed te snoeien en kun je bij de meeste vruchten zonder een trapje of dergelijke. 

Wil je dus graag makkelijk onder je boom door kunnen maaien, weinig moeite hebben aan snoeien en oogsten of wil je je eigen fruitgaard beginnen dan is een halfstam een goede toevoeging aan jouw tuin. 

Onze halfstammen 

Onze halfstammen komen van verschillende kwekers door heel het land. De bomen vergen, net als hoogstammen, in de eerste groei-jaren veel zorg om de perfecte vorm te houden, dit zorgt dat de prijs gemiddeld hoger ligt dan laagstammen. Op ons terrein is ongeveer 10% van de bomen halfstam.

Leivorm fruitbomen

Wat is een leivorm/leiboom

Een Leiboom is een boom met (meestal) horizontaal uitgeleide takken. Aan de boom is een rek vastgemaakt, waaraan de jonge takken worden vastgebonden. De boom krijgt zo een erg vlakke vorm. Door de vaak buigzame takken zijn fruitbomen ideaal om in leivorm te kweken. Leibomen kunnen zowel in laagstam halfstam of hoogstam voorkomen. 

Waarom kiezen voor een leiboom

Een leiboom is vooral geschikt om bijvoorbeeld tegen een muur of schutting te zetten. Vaak kun je zelfs al iets eerder van het fruit genieten vanwege het goed verdeelde zonlicht. Een leiboom kan ook goed dienen als omheining of scheiding van je tuin of een deel van je tuin.

Wil je graag het zicht of een schutting afschermen dan is een leiboom een goede keus.

Onze leibomen

Onze leibomen komen van verschillende kwekers door heel het land. Leibomen hebben erg veel zorg nodig in het groeiproces en dienen vaak gesnoeid te worden, dit legt de prijs gemiddeld hoger dan de andere boomtypes. Op ons terrein hebben we verschillende maten leibomen staan. Door de relatief lage vraag naar dit boomtype, hebben wij niet veel op voorraad, maar we kunnen wel vaak uw voorkeuren bij onze kwekers bestellen. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn neem contact met ons op.