Overige, Tips

Fruitboom planten

Leo's boom

Fruitbomen zijn een prachtige toevoeging aan elke tuin. Niet alleen geven ze je fruit om van te genieten, maar ze bieden ook schaduw en een mooie uitstraling aan je buitenruimte. Of je nu een professionele tuinman of een beginnende hobbyist bent, een fruitboom planten kan een gemakkelijke en leuke ervaring zijn. In dit artikel vind je een stapsgewijze handleiding over hoe je fruitbomen het beste kunt planten.

Fruitboom planten: in welke tijd van het jaar doe je dat?

Het beste moment om fruitbomen te planten is in de late herfst of in de winter, wanneer de boom in rust is. Dit wordt meestal gedaan tussen november en maart, wanneer de grond niet bevroren is en er geen vorst wordt verwacht. Op deze manier kan de boom wortel schieten en zich goed vestigen voordat het groeiseizoen begint in het voorjaar. Het is echter belangrijk om te vermijden dat je een fruitboom plant tijdens zeer natte periodes, omdat dit de wortels kan beschadigen en de kans op overleving van de boom kan verminderen.

fruitboom planten

Fruitboom planten: kies de juiste locatie

De eerste en meest cruciale stap bij het planten van een fruitboom is het kiezen van de juiste locatie. Hieronder een aantal punten waar je rekening mee moet houden:

 • Fruitbomen hebben veel zonlicht nodig om te groeien en te bloeien, dus zoek een plek uit die minstens zes uur zonlicht per dag ontvangt.
 • Houd rekening met de omgeving waarin je je fruitboom plant. Zorg ervoor dat de fruitboom niet in de schaduw zal staan van bijvoorbeeld je huis of andere bomen.
 • Plant de fruitboom op een plek waar hij niet met andere planten hoeft te concurreren voor voedingsstoffen en water.
 • Fruitbomen kunnen best breed worden, zowel bovengronds als ondergronds. De wortels van de boom kunnen ongeveer net zo ver uitspreiden als de takken. Zorg dan ook dat de boom genoeg ruimte heeft om te groeien en plaats deze bijvoorbeeld niet te dicht naast een gebouw of oprit.

Controleer de drainage van de locatie

Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond op de plek van planten goed gedraineerd is, zodat er geen water blijft staan bij de wortels van de boom. Gebeurt dit wel, dan kunnen de wortels van de fruitboom gaan rotten. Houd daarom rekening met het volgende:

 • Controleer de drainage van de locatie door een gat te graven van ongeveer 30 centimeter diep. Vul dit gat vervolgens met water en check of het water in het gat blijft staan of niet. Blijft het staan? Dan moet je een andere plek kiezen. Loopt het weg? Dan heb je een goede locatie voor je fruitboom gevonden.
 • Bestaat jouw tuin uit zware kleigrond of een harde en samengedrukte bodem? Dan is de drainage waarschijnlijk slecht. Als alternatief kun je fruitboom dan verhoogd aanplanten. Ook kun je de grond losser maken. Dit doe je door tot een diepte van minstens 60 centimeter de grond om te ploegen met gebruik van een tuinspade. Hierna vermeng je de grond met compost of veenmos om de drainage te verbeteren.


Bekijk hier de video voor fruitboom planten

Heb je de juiste plek gekozen? Dan kunnen we de fruitboom gaan planten!

Het gat graven
De eerste stap in het daadwerkelijk planten van je fruitboom, is uiteraard: het graven van een gat. Neem het volgende hierin mee:

 • Gebruik voor het graven van een gat een spade en graaf het gat twee keer zo breed als de reikwijdte van de wortels van je fruitboom. Dit omdat de wortels van je fruitboom de neiging hebben om naar buiten te groeien.
 • Het gat moet niet te diep zijn, maar wel diep genoeg om alle wortels ruimte te bieden.
 • Plaats je meerdere bomen op een rij? Zorg er dan voor dat je de bomen minstens 45 centimeter uit elkaar plaatst. Sommige bomen hebben zelfs meer ruimte nodig. Heb je advies nodig over hoe groot verschillende soorten fruitbomen worden? Neem vooral contact met ons op!
 • Bewerk de bodem (indien nodig) tijdens het planten Om een goede, gezonde boom te kweken, is het soms nodig om organische voedingsstoffen toe te voegen aan de bodem waarin je fruitboom geplant wordt. Denk aan het strooien van een beetje compost aan de basis van het gat. Let hierbij wel op: Het is afhankelijk van het soort boom die je plant, of je voedingsstoffen moet toevoegen. Raadpleeg daarom altijd de kwekerij van wie je de boom gekocht hebt of dit nodig is.

Plaats de boom in het gat
Wanneer je een groot genoeg gat hebt gegraven en indien nodig de bodem nog even hebt bewerkt, kun je de boom in het gat plaatsen. Daarbij moet je rekening houden met de volgende stappen:

 • Gooi eerst wat losse aarde in het gat en maak een kleine heuvel van ongeveer een vingerlengte hoog.
 • Plaats vervolgens de wortelkluit van je fruitboom op deze heuvel en spreid de wortels uit.
 • Steken er nog wortels uit boven de grond, of liggen de wortels juist erg diep? Verwijder dan wat aarde van de heuvel of voeg wat aarde toe.
 • Omring de wortels vervolgens met losse aarde, totdat deze allemaal bedekt zijn. Zo hebben ze genoeg ruimte om te groeien.
 • Wanneer het gat gevuld is, zorg dan dat je controleert of de boom recht staat. De bovenkant van de grond kun je vervolgens zachtjes aanduwen.

Bewater de wortels en ondersteun de boom
Yes! Je fruitboom staat. Nu is het tijd om hem water te geven, zodat de losse aarde zich om de wortels sluit. Doe dit als volgt:

 • Bewater de bewerkte aarde. Hierbij kan het voorkomen dat de aarde wat inzakt. Voeg zodra dit gebeurt weer wat aarde toe, duw het zachtjes aan en bewater de aarde opnieuw. Herhaal dit proces totdat de bodem niet meer inzakt.
 • Staat je boom nog wat wankel door de bewaterde aarde? Je kunt hem altijd ondersteunen met een staak, oftewel: een lange stok die je naast de boom in de grond zet. Hier kun je je boom met rubber of een stuk stof aan vastbinden. Zorg echter wel dat dit niet te strak zit, anders belemmert het mogelijk de groei van je boom.

Fruitboom planten

Fruitboom planten: hoeveel ruimte tussen de fruitbomen

Hoogstam: Bij hoogstamfruitbomen vertakken de takken vanaf een hoogte van 180-200cm. Het duurt ongeveer zeven tot tien jaar voordat de eerste vruchten verschijnen. Om de hoogstamfruitbomen te planten, adviseren wij een afstand van 7 tot 8 meter tussen de bomen.

Halfstam: Bij halfstamfruitbomen vertakken de takken vanaf een hoogte van 100-150cm. De eerste vruchten verschijnen na ongeveer vijf jaar. Voor het planten van halfstamfruitbomen raden wij een afstand van 4 tot 6 meter tussen de bomen aan.

Laagstam: Bij spil- of laagstamfruitbomen vertakken de takken vanaf een hoogte van ongeveer 60-80cm. De eerste vruchten verschijnen na een tot vier jaar. Voor het planten van deze fruitbomen adviseren wij een afstand van 2 tot 3 meter tussen de bomen.

Blijf je fruitboom verzorgen

Het planten van de fruitboom is slechts het begin. Om ervoor te zorgen dat de boom goed groeit en fruit produceert, moet je regelmatig de boom verzorgen. Denk hierbij aan:

Het snoeien van je boom. Als je een fruitboom periodiek snoeit, blijft deze gezonder en productiever. Weet je niet hoe je je boom moet snoeien?

Lees dan eens onze blogs over;

Contact en informatie

Voor persoonlijk advies over het planten van fruitbomen en alles wat daarbij komt kijken, staan wij altijd voor u klaar.

Bij OudeFruitbomen.nl vindt u een breed assortiment aan prachtige, volwassen fruitbomen die uw tuin ongetwijfeld zullen verrijken. Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Voor het grootste assortiment fruitbomen in Nederland en België deskundige begeleiding bent u bij ons aan het juiste adres!