Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Prunus insititia ‘Wichter’ is een zeldzame Friese pruimensoort en valt onder de Kerspruimen of Kroosjespruimen. 

De vrucht

De pruimen van de wichter zijn niet veel groter dan een kers, vandaar de naam kerspruim. De pruimpjes zijn heerlijk zoet en sappig van smaak en hebben een gele schil en zijn rood tot bruin gevlekt aan de zonkant. De pruimen zijn heerlijk om te eten, maar niet bijzonder lang houdbaar, daarom worden ze vaak verwerkt in bijvoorbeeld jam. Eind augustus zijn de pruimpjes klaar om geplukt te worden. 

Bestuiving

Wichter is een zelfbestuivend ras, je hebt dus niet per se een andere pruimenboom nodig voor bestuiving.

Bijzonderheden

  • De Wichter is een variant van de kroosjespruim die alleen in de Friese Wouden voorkomt. 
  • Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn de Wichters veel gekapt en bijna helemaal verdwenen. De laatste Wichters staan in Friese tuinen of bij kwekers van oude rassen. Dit maakt de soort extreem zeldzaam.

Boomtype

De Wichter is verkrijgbaar in struikvorm en hoogstam. Wil je weten welk boomtype het best in jouw tuin past?  Lees hier meer over de verschillen.

Bezorgen en Planten 

De prijzen van onze bomen zijn exclusief bezorging. Veel van onze bomen kun je zelf ophalen en zelf planten. Controleer bij de ‘extra informatie’ onder de producten of dit ook voor jouw boom geldt. Heb je toch een grotere boom gekozen of heb je liever dat professionals de boom bezorgen en/of planten dan kun je dat aangeven bij de offerteaanvraag. Meer weten?

Verzorging van de Wichter

Pruimenbomen hebben weinig verzorging nodig wanneer ze in de volle grond staan. Snoeien doe je alleen als de boom groter wordt dan je wil of als het aantal nieuwe takken te groot wordt. Meer lezen over hoe je je pruimenboom het best kan snoeien, bekijk onze snoeitips. Naast een enkele keer snoeien heeft een fruitboom soms extra voeding en water nodig. Zeker als je boom in minder voedingsrijke grond staat raden wij je aan om zeker twee keer per jaar compost en siertuinmest rond de boom te strooien. In droge periodes hebben pruimenbomen soms extra water nodig. Zeker tijdens het eerste jaar na de aanplanting van de boom moet je in droge periodes regelmatig water geven. Meer weten over het verzorgen en onderhouden van je fruitboom, bekijk onze verzorgingstips.