Tips

Onderhoud: Hoe moet je een fruitboom snoeien?

Appelboom snoeien

Let op! niet elke fruitboom kan op dezelfde manier gesnoeid worden, lees de onderstaande instructies nauwkeurig. 

Zelf snoeien of een specialist inschakelen

Kleinere fruitbomen (tot 2,5 – 3 m) zijn prima zelf te snoeien, lees vooral de instructies in deze blog. Bij grotere bomen heb je vaak extra apparatuur nodig en kun je beter een specialist aan het werk zetten. Niet elke tuinman of hovenier is een specialist, zorg dat je weet wie je vraagt om te snoeien. Fruitbomen snoeien is een vak apart en dat wordt vaak overzien door mensen die geen ervaring hebben in de bomen. Toch is het leren van een fruitboom snoeien niet bijzonder moeilijk.

Wanneer snoei je een fruitboom?

Een fruitboom in een particuliere tuin heeft weinig snoeiwerk nodig. Meestal kan een boom na aankoop eerst wel een jaar of twee zonder veel onderhoud. Daarna snoei je alleen voor de vorm, bijvoorbeeld als de boom te breed, te vol of te hoog wordt. Gebruik altijd een goed scherpe snoeischaar met het snoeien van je fruitboom.

Wat kun je snoeien?

Over het algemeen snoei je alleen in de jonge takken, eenjarige(waterloten) of tweejarige takken. Als je in de grotere takken wil snoeien loop je een grotere kans dat je de vorm van de boom verpest, vraag in dat geval altijd een specialist om advies. Als er takken overhangen over een pad of een oprit dan kun je die takken zonder problemen wegsnoeien. Als je boom te hoog wordt kun je de bovenste jonge takken wegsnoeien. Als je boom te dicht of te vol wordt dan kunnen de bladeren over vruchten gaan hangen, waar vervolgens minder zonlicht bijkomt. In dat geval kun je de takken iets uitdunnen, snoei takken die elkaar kruisen of in elkaar hangen weg. Zet tijdens het snoeien altijd om de zoveel takken een paar stappen naar achter om even te kijken of de vorm van de boom mooi blijft en om te kijken welke takken nog weg kunnen.

Appelbomen en Perenbomen

Bij appelbomen en perenbomen kun je bijna alles snoeien wat je wil. Je kan de takken af snoeien bij de oorsprong. Bij deze bomen kunnen de snoeiwonden zelf genezen. Een takje wegknippen kan in principe het hele jaar door, maar deze bomen kun je het best snoeien in het voorjaar of najaar. De meeste instructievideo’s op YouTube geven een goed beeld van hoe je moet snoeien.

Kersenbomen en Pruimenbomen

Bij kersenbomen en pruimenbomen moet zo min mogelijk gesnoeid worden. Als je snoeit, moet je de tak af snoeien op 5 tot 10 cm van de oorsprong. Bij deze bomen kunnen de snoeiwonden niet genezen. In plaats daarvan sterft de snoeiplek af. Als je dus bij de oorsprong van de tak snoeit kan de rot bij de snoeiplek in de boom rotten en zo de hele boom intrekken. Na een tijdje sterft de 5 tot 10 cm die je hebt overgelaten af en kun je dat ook wegknippen. 

Wil je weten hoe je een fruitboom moet snoeien? Lees onze blog appelboom snoeien.

1 thoughts on “Onderhoud: Hoe moet je een fruitboom snoeien?

  1. Goed om te weten dat ik moet oppassen met het snoeien bij kersenbomen. Er zitten wat dode takken in mijn boom die ik graag weg wil halen. Ik ga ervoor zorgen dat ik deze niet te ver afknip. Bedankt voor de tips!

Comments are closed.