Dijkmanszoet, een geweldige Nederlandse kookappel
Malus domestica ‘Dijkmanszoet’ is een oud Nederlands appelras. Zowel heerlijk als handappel als geschikt voor alle soorten verwerking.
De vrucht
De appels van Dijkmanszoet hebben een zoete droge smaak. De schil is voornamelijk geel met een rode bos op de zonkant. Hoewel de Dijkmanszoet ook lekker is uit de hand, is de appel vooral een kookappel. Te gebruiken in stamppot, jam, maar ook geschikt voor in salades of het maken van sap of om te drogen. Eind oktober zijn de vruchten rijp om te plukken, waarna ze tot zeker een maand gekoeld zijn te bewaren.
De Dijkmanszoet is niet zelfbestuivend
Bestuiving
Dijkmanszoet is een niet zelfbestuivend ras, je hebt dus een andere appelboom nodig voor bestuiving. Goede bestuivers voor de Dijkmanszoet zijn:
- Cox’s Orange Pippin
- Elstar
- Golden Delicious
- Gravensteiner
- James Grieve
Bijzonderheden
- Dijkmanszoet is een Nederlandse soort oorspronkelijk uit de regio Wijk bij Duurstede
- Erg populaire kookappel, bijzonder goed voor stamppot en compote
Boomtype
Dijkmanszoet is enkel verkrijgbaar in laagstam. Wil je weten welk boomtype het best in jouw tuin past? Lees hier meer over de verschillen.