Enig resultaat

Malus Domestica ‘Gala’ is heerlijke en prachtige appel. Gala is één van de meest bekende en populairste appels van Nederland en mede daardoor erg geliefd in de particuliere tuin.

De vrucht

Gala is een heerlijke zoete, licht zoet appeltje. De appels zijn geel-oranje van kleur, maar kleuren vaak helemaal rood aan de zonkant. De Gala wordt overwegend gebruikt als handappel, maar is ook geschikt voor de meeste vormen van verwerking, zoals salades, desserts, appelmoes en sap. De appels zijn niet bijzonder goed te bewaren, maar kunnen droog en gekoeld wel een aantal weken bewaard worden. Gala kan in Augustus al klaar zijn maar in een zacht jaar zul je de meeste appels in september plukken. 

Bestuiving

Gala is een niet zelfbestuivend ras, je hebt dus een andere appelboom nodig voor bestuiving. Goede bestuivers voor de Alkmene zijn:

  • Delcorf
  • Elstar
  • Gloster
  • Gravensteiner
  • Granny Smith
  • Groninger Kroon
  • Golden Delicious
  • Rode Boskoop

Bijzonderheden

  • Gala is een vrij jonge appel, maar is al sinds 1960 in de handel.
  • Gala komt oorspronkelijk uit Nieuw Zeeland, de appel wordt nu wereldwijd gekweekt, waardoor je deze appel het hele jaar door in de Nederlandse winkels kan vinden. 

Boomtype

Gala is enkel verkrijgbaar in halfstam. Wil je weten welk boomtype het best in jouw tuin past? Lees hier meer over de verschillen.

Bezorgen en Planten 

De prijzen van onze bomen zijn exclusief bezorging. Veel van onze bomen kun je zelf ophalen en zelf planten. Controleer bij de ‘extra informatie’ onder de producten of dit ook voor jou boom geldt. Heb je toch een grotere boom gekozen of heb je liever dat professionals de boom bezorgen en/of planten dan kun je dat aangeven bij de offerte aanvraag. Meer weten?

Verzorging van de Gala

Appelbomen hebben weinig verzorging nodig wanneer ze in de volle grond staan. Snoeien doe je alleen als de boom groter wordt dan je wil of als het aantal nieuwe takken te groot wordt. Meer lezen over hoe je je appelboom het best kan snoeien, bekijk onze snoeitips. Naast een enkele keer snoeien heeft een fruitboom soms extra voeding en water nodig. Zeker als je boom in minder voedingsrijke grond staat raden wij je aan om zeker twee keer per jaar compost en siertuinmest rond de boom te strooien. In droge periodes hebben appelbomen soms extra water nodig. Zeker tijdens het eerste jaar na de aanplanting van de boom moet je in droge periodes regelmatig water geven. Meer weten over het verzorgen en onderhouden van je fruitboom, bekijk onze  verzorgingstips.