Toont alle 4 resultaten

Malus domestica ‘Gravensteiner’ is een bijzonder oud appelras met vroeg en lang bloeiende bloesem en heerlijke appels..

De vrucht

De gravensteiner is een middel tot grote appel. Eigenlijk altijd meer hoog dan breed. de schil is groen geel. Aan de zonkant kleurt de appel rood. De appel heeft een zoetsure en sappige aromatische smaak. Het vruchtvlees van de Gravensteiner is wit tot lichtgroen van kleur en is erg sappig en lekker zacht. Te gebruiken als handappel en als moesappel en zeer goed voor appelsap en wijn. Van eind augustus tot september te oogsten en te gebruiken.

Bestuiving

Malus domestica ”Gravensteiner” is een niet zelfbestuivend ras, je hebt dus perse een andere appelboom nodig voor bestuiving.

  • Cox’s Orange Pippin
  • James Grieve
  • Ingrid Marie
  • Schone van Boskoop (Goudreinette)
  • Rode Boskoop

Bijzonderheden

  • Over de herkomst van de Gravensteiner bestaan verschillende theorieën. Zo zou het ras afkomstig zijn uit de tuin van kasteel Gravenstein bij Apenrade in Sleeswijk Holstein. Volgens anderen zou er entmateriaal van de vrucht “ville Blance’ vanuit Tirol naar graaf Ahlefeldt, die woonde op Kasteel Graasten in zuid-Jutland, gestuurd zijn door zijn broer. Volgens weer anderen komt het oude ras uit Rusland. Vast staat wel dat het ras al in 1669 beschreven staat in Denemarken.
  • De Gravensteiner heeft veel synoniemen. dit komt omdat de boom in heel europa grote bekendheid heeft gehad. In Nederland is de Gravensteiner minder bekend gebleven. Behalve in Limburg en Utrecht.
  • Door zijn verspreiding kent de soort tientallen synoniemen in de rest van Europa. 

Boomtype

De gravensteiner is verkrijgbaar in halfstam en hoogstam Wil je weten welk boomtype het best in jouw tuin past? Lees hier meer over de verschillen.

Bezorgen en Planten 

De prijzen van onze bomen zijn exclusief bezorging. Veel van onze bomen kun je zelf ophalen en zelf planten. Controleer bij de ‘extra informatie’ onder de producten of dit ook voor jou boom geldt. Heb je toch een grotere boom gekozen of heb je liever dat professionals de boom bezorgen en/of planten dan kun je dat aangeven bij de offerte aanvraag. Meer weten?

Verzorging van de Gravensteiner

Appelbomen hebben weinig verzorging nodig wanneer ze in de volle grond staan. Snoeien doe je alleen als de boom groter wordt dan je wil of als het aantal nieuwe takken te groot wordt. Meer lezen over hoe je je appelboom het best kan snoeien, bekijk onze snoeitips. Naast een enkele keer snoeien heeft een fruitboom soms extra voeding en water nodig. Zeker als je boom in minder voedingsrijke grond staat raden wij je aan om zeker twee keer per jaar compost en siertuinmest rond de boom te strooien. In droge periodes hebben appelbomen soms extra water nodig. Zeker tijdens het eerste jaar na de aanplanting van de boom moet je in droge periodes regelmatig water geven. Meer weten over het verzorgen en onderhouden van je fruitboom, bekijk onze verzorgingstips.