Toont alle 5 resultaten

Malus domestica ‘Bramley’s Seedling’ is een heerlijke engelse appel. De vrij platte appel staat ook bekend als Sedeling en Pannenkoekappel en dat is niet zo gek.

De vrucht

De Bramley’s Seedling is een heerlijke, vrij stevige zure appel. De appel heeft een groene schil met een diep rode blos aan de zonkant. De structuur en brede vorm, maakt de appel erg geschikt voor verwerking. De Bramley is heerlijk als handappel, maar staat vooral bekend als kookappel en is geschikt voor op pannenkoeken, in desserts en in taart. De vruchten zijn te plukken rond half oktober en zijn gekoeld te bewaren tot de late wintermaanden. 

Bestuiving

Bramley’s Seedling is een niet zelfbestuivend ras, je hebt dus een andere appelboom nodig voor bestuiving.

  • Cox’s Orange Pippin
  • Discovery
  • Elstar
  • Glorie van Holland
  • James Grieve

Bijzonderheden

  • Erg schaarse appelsoort in Nederland, de soort wordt hier niet meer geteeld.
  • Erg geschikt om mee te koken en bakken. 
  • Ondanks de naam is de boom niet gekweekt door een Bramley, maar door ene Mary Ann Brailsford. Benieuwd naar het hele verhaal? lees verder onderaan deze pagina.

Boomtype

Bramley’s Seedling is verkrijgbaar in halfstam en hoogstam. Wil je weten welk boomtype het best in jouw tuin past? Lees hier meer over de verschillen.

Bezorgen en Planten

De prijzen van onze bomen zijn exclusief bezorging. Veel van onze bomen kun je zelf ophalen en zelf planten. Controleer bij de ‘extra informatie’ onder de producten of dit ook voor jou boom geldt. Heb je toch een grotere boom gekozen of heb je liever dat professionals de boom bezorgen en/of planten dan kun je dat aangeven bij de offerte aanvraag. Meer weten?

Verzorging van de Benoni

Appelbomen hebben weinig verzorging nodig wanneer ze in de volle grond staan. Snoeien doe je alleen als de boom groter wordt dan je wil of als het aantal nieuwe takken te groot wordt. Meer lezen over hoe je je appelboom het best kan snoeien, bekijk onze snoeitips. Naast een enkele keer snoeien heeft een fruitboom soms extra voeding en water nodig. Zeker als je boom in minder voedingsrijke grond staat raden wij je aan om zeker twee keer per jaar compost en siertuinmest rond de boom te strooien. In droge periodes hebben appelbomen soms extra water nodig. Zeker tijdens het eerste jaar na de aanplanting van de boom moet je in droge periodes regelmatig water geven. Meer weten over het verzorgen en onderhouden van je fruitboom, bekijk onze verzorgingstips.

De gestolen appelsoort

Bramley’s Seedling had eigenlijk Brailsfords Seedling moeten heten. Ongeveer twee eeuwen geleden (1809) plantte de nog jonge Miss Mary Ann Brailsford enkele appelpitten in potten die ze in haar tuin te Easthorp (Southwell, Nottinghamshire) plaatste. Uit één van die pitjes groeide een gezonde boom, waaraan de grote vruchten voor het eerst in 1837 te bewonderen waren. In 1846 kocht Matthews Bramley het huis en de tuin waar de appels groeiden die Mary Ann Brailsford had geplant. De 17 jarige zoon van de plaatselijke boomkweker Merryweather was zo enthousiast over de vruchten dat hij in 1856 aan Bramley vroeg of hij enten wilde afstaan zodat hij ze kon vermeerderen. Bramley gaf hiervoor toestemming echter onder één voorwaarde. De nieuwe gekweekte bomen, waaraan de beroemde Engelse kookappels hingen, moesten naar de huidige eigenaar van de boom genoemd worden: Bramley’s Seedling.