Tips, Actueel

Appelbloedluis

Appelbloedluis


Wat is appelbloedluis?

Appelbloedluis, ofwel Eriosoma lanigerum, is een veelvoorkomend insect dat appelbomen en andere fruitbomen aantast. Deze kleine, luizen zuigen het sap uit de bladeren en takken van de bomen, wat kan leiden tot verzwakking van de boom en een verminderde vruchtopbrengst. In dit artikel zullen we bespreken hoe je appelbloedluis effectief kunt bestrijden.

Hoe herken je appelbloedluis?

Appelbloedluis is te herkennen aan een witte, pluizige wolmassa tussen de takken van de boom. De volwassen appelbloedluis heeft een paarsbruin lichaam van ongeveer 1,8 millimeter lang. Bij het kapotwrijven van de luis wordt de bloedrode kleur zichtbaar. De sifonen zijn bijna niet zichtbaar en de zuigsnuit is minstens even lang als het lichaam. Appelbloedluizen zuigen alleen aan jonge takken en niet aan de bladeren. Het lichaam van de bloedluizen die boven de grond leven is bedekt met lange, wollige haren van was. De larven hebben een langwerpig lichaam met een bleekgrijze tot roodbruine kleur en produceren tijdens hun ontwikkeling een blauwachtig-witte was. De bruinpaarse eitjes zijn ook bedekt met een waslaagje.

Appelbloedluis op een blad van een appelboom

De appelbloedluis op het blad van een appelboom

De levenscyclus van de appelbloedluis

De appelbloedluis heeft een complexe levenscyclus, waarbij ze meerdere generaties per jaar voortbrengen. In het voorjaar leggen de volwassen vrouwtjes eieren op de bladeren van de boom. Wanneer deze eieren uitkomen, voeden de jonge luizen zich met het blad en groeien ze uit tot volwassen exemplaren. Gedurende de zomer reproduceren de luizen zich snel en kunnen ze een ware plaag vormen voor de boom.

De appelbloedluis overwintert meestal als larve op de wortels van hun waardplanten, ongeveer één tot twee meter onder de grond. Bij zachte weersomstandigheden kunnen ze echter ook bovengronds overleven op beschutte plaatsen. Grote populaties overwinteren als ei in scheuren in de bast van de boom.

Tussen maart en april baren de ongevleugelde vrouwtjes levende nimfen. Elk vrouwtje kan tot wel 100 tot 120 larven baren tot aan de herfst. Wanneer een kolonie te groot wordt, ontstaan er meestal vanaf juli gevleugelde vrouwtjes die uitvliegen en een nieuwe kolonie stichten. Er komen per jaar zo’n 10 tot 12 generaties appelbloedluizen voor.

Hoe kun je appelbloedluis effectief bestrijden?

Appelbloedluis preventief bestrijden

Een manier om bloedluis te bestrijden is door middel van preventieve maatregelen. Zorg voor een goede hygiëne in en rond de boomgaard, en voer regelmatig controles uit op de aanwezigheid van appelbloedluis. Door vroegtijdig te handelen, kun je een plaag voorkomen of beperken.

Biologisch appelbloedluis bestrijden

Er is bewezen dat het sluipwespje, Aphelinus mali, een effectieve bestrijding van bloedluizen kan bieden. Dit insect legt haar eieren in de bloedluizen. Door verschillende omstandigheden, zoals snoei en bespuiting, kan de populatie van sluipwespen in het voorjaar echter te gering zijn om een goede bestrijding te verkrijgen. Het aankopen van extra sluipwespen kan dan een goede oplossing zijn. Ook door predatie van oorwurmen en lieveheersbeestjes kan de plaag verminderd worden.

Appelbloedluis bestrijden

De appelbloedluis biologisch bestrijden met het lieveheersbeestje

Appelbloedluis chemisch bestrijden

Een andere methode om bloedluis te bestrijden is door middel van chemische middelen. Een bespuiting met pirimicarb, ook wel bekend als Pirimor, kan effectief zijn. Het is wel belangrijk om een uitvloeier, bijvoorbeeld Zipper van Asepta, te gebruiken om de schorsdelen en spleten goed te kunnen bereiken. Pirimicarb is zeer actief, maar een nadeel is dat zweefvliegen hier ook gevoelig voor zijn, terwijl zij vaak nuttig werk verrichten. De behandeling kan het beste plaatsvinden in het voorjaar wanneer de stammoeders verschijnen, tot het roze knopstadium of na de bloei. Aangetaste plekken kunnen ook in het vroege voorjaar met een kwast worden aangestipt met afgewerkte olie of een pirimicarb-oplossing.

Welke appelsoorten zijn kwetsbaar voor de appelbloedluis?

Appelbloedluis is een veelvoorkomend probleem bij appelbomen, maar niet alle soorten zijn even vatbaar. Enkele appelrassen zijn bijzonder gevoelig voor deze plaag;

Appelbomen zijn niet de enige planten die gevoelig zijn voor appelbloedluis; ook kweepeer en peer kunnen erdoor worden aangetast. Bovendien zijn bepaalde sierplanten, zoals de Japanse sierkers, vuurdoorn, meidoorn, lijsterbes en Cotoneaster (dwergmispel), vatbaar voor deze plaag. Als je te maken hebt met appelbloedluis, is het belangrijk om alle waardplanten in je omgeving grondig te controleren.

 

Contact of advies?

Voor persoonlijk advies over bestrijden van de appelbloedluis en alles wat daarbij komt kijken, staan wij altijd voor u klaar.

Bij OudeFruitbomen.nl vindt u een breed assortiment aan prachtige, volwassen fruitbomen die uw tuin ongetwijfeld zullen verrijken. Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Voor het grootste assortiment fruitbomen in Nederland en België deskundige begeleiding bent u bij ons aan het juiste adres!

 

Alles over de appelbloedluis bekijk de video