Overige

Pruimenboom snoeien

Pruimenboom snoeien

Waarom moet je een pruimenboom snoeien?

Het snoeien van een pruimenboom is een essentiële onderhoudstaak die belangrijk is voor de gezondheid en productiviteit van de boom. Door regelmatig te snoeien, bevorder je een sterke en evenwichtige groei, wat resulteert in een betere fruitopbrengst en een langere levensduur van de boom. Bovendien draagt snoeien bij aan het voorkomen van ziekten en plagen, aangezien een goed onderhouden boom beter bestand is tegen deze problemen.

Een andere reden om een pruimenboom te snoeien, is om ervoor te zorgen dat er voldoende licht en luchtcirculatie in de boomkruin kan komen. Dit bevordert de rijping van het fruit en vermindert de kans op schimmel- en bacterieziekten. Bovendien zorgt het snoeien van zwakke, kruisende of dode takken ervoor dat de boom zijn energie efficiënter kan gebruiken, wat leidt tot een betere groei en vruchtontwikkeling.

Kortom, het snoeien van een pruimenboom is cruciaal voor het behoud van de gezondheid, de groei en de vruchtbaarheid van de boom. Door deze onderhoudstaak regelmatig uit te voeren, kunnen tuiniers genieten van een overvloedige oogst aan smakelijke pruimen.

Pruimenboom snoeien – Wanneer doe je dat?

Een pruimenboom snoeien doe je in de maanden april tot en met september. Echter, het is aanbevolen om de pruimenboom na de oogst te snoeien of uit te dunnen, dus in de maanden augustus en september. In de winterperiode is het absoluut niet toegestaan om de boom te snoeien. Kies een wat warmere dag zonder regenval om de boom te snoeien, zodat deze zich goed kan herstellen.


Pruimenboom snoeien in de zomer

Het ideale moment om pruimenbomen te snoeien is meteen na de oogstperiode, oftewel halverwege de zomer. Op deze manier genezen de snoeiwonden vlot en wordt het risico op loodglans aanzienlijk verkleind. Zodra de jonge boom over een stevig geraamte beschikt, is het aan te raden om de snoeibeurten tot een minimum te beperken.

Jonge pruimenboom snoeien

De eerste drie tot vijf jaar zijn cruciaal voor het snoeien van een pruimenboom. Daarom is het aan te raden om ze in het vroege voorjaar slechts beperkt te snoeien, voordat de knoppen zich openen. Op deze manier worden ziektes voorkomen.

Volg deze stappen:

  1. Snoei je pas aangeschafte pruimenboom meteen na het planten. Als je net een pruimenboom hebt gekocht, is deze waarschijnlijk jonger dan drie jaar. Zodra je de boom plant, dien je een deel van de top af te knippen, net boven een knop. Gebruik wondafdekmiddel om ziekten en infecties te voorkomen.
  2. Kies tijdens de rustperiode in de eerste drie tot vijf jaar de vier krachtigste takken uit (twee aan de linker- en twee aan de rechterkant). Deze takken moeten rondom de stam en op verschillende hoogtes zijn ingeplant. Probeer een trapsgewijs patroon te creëren (aan de andere kant steeds een takje hoger) en snoei de overige takken weg. Snoei deze vier takken terug zodat er op elke tak slechts één of twee bloemknoppen overblijven. Knip net boven de knoppen en zorg dat de laatste knop waarboven je snoeit naar buiten wijst, zodat de kroon zich naar buiten ontwikkelt en een open kroon vormt.
  3. De vier krachtigste takken die op verschillende hoogtes worden gesnoeid, vormen de basis van je pruimenboom. Deze takken worden ook wel gesteltakken genoemd. Idealiter hebben gesteltakken een hoek van 45 graden ten opzichte van de stam.
  4. In de daaropvolgende jaren selecteer je opnieuw vier gezonde takken boven de vier takken die je het vorige jaar hebt gekozen.
  5. Snoei jaarlijks de bovenkant van de pruimenboom 30 tot 60 centimeter terug. Door de boom ook in de hoogte te snoeien, behoud je een aantrekkelijke vorm.
  6. Blijf stappen 2 en 3 herhalen totdat de boom de gewenste hoogte heeft bereikt. Snoei ook kruisende, zwakke en zieke takken.


Oude pruimenboom snoeien

Na drie tot vijf jaar is je pruimenboom volwassen en wil je hem zo veel mogelijk met rust laten om vruchten te laten groeien. Pas een andere snoeitechniek toe voor het onderhoud. Richt je op het snoeien van waterloten (slanke, jonge scheuten die recht omhoog groeien) en verwijder zieke of ongewenste takken.

Advies: Snoei zo ver mogelijk van de stam vandaan. Begin bij de onderste dode en beschadigde takken en werk vervolgens omhoog.

 

Een oude oude pruimenboom snoeien.

 

Pruimenboom snoeien
Verwilderde pruimenboom snoeien

Een verwaarloosde pruimenboom is erg kwetsbaar. Het is daarom niet verstandig om de boom in één keer volledig terug te snoeien. De boom kan verzwakken en wellicht nooit meer helemaal herstellen. Verdeel het snoeiproces daarom over ongeveer twee jaar. Je mag de boom slechts tot maximaal een derde terugsnoeien. Een tak van een meter snoei je dus tot maximaal 33 centimeter in.

Een verwilderde pruimenboom snoeien zodat de boom weer vruchten kan dragen het jaar daarop.

Een verwilderde pruimenboom snoeien zodat de boom weer vruchten kan dragen het jaar daarop.


Wanneer bloeit een pruimenboom?

De bloei van jouw pruimenboom is afhankelijk van het soort. In sommige gevallen kun je al vroeg in het voorjaar, rond maart, genieten van de heerlijk geurende witte of roze bloesems. Pruimenbomen zijn vaak de eerste fruitbomen die tot bloei komen. Het aantal bloemen is een indicatie voor wat je van de oogst kunt verwachten.

In het begin van het voorjaar bestaat er nog een kans op nachtvorst. Hoewel de pruimenboom winterbestendig is, is het verstandig om de bloesems te beschermen, bijvoorbeeld met een beschermhoes.

Na de bloeiperiode start de bladgroei.

De pruimenboom kan een hoogte bereiken van ongeveer 5 meter. Afhankelijk van het soort kun je vanaf half juli tot eind september genieten van smakelijke zoete pruimen.

Pruimenboom in bloei met witte bloesem

Pruimenboom in bloei met witte bloesem

 

Pruimenboom in bloei met roze bloesem

Pruimenboom in bloei met roze bloesem


Welk gereedschap heb ik nodig voor het snoeien van een pruimenboom?

Voor elke tuinier die zich bezighoudt met het verzorgen van een pruimenboom is een scherpe snoeischaar of zaag een must-have. Scherp gereedschap zorgt ervoor dat je preciezer kunt snoeien, waardoor de snoeiwonden kleiner zijn en de pruimenboom minder belast wordt. Dit kan ertoe bijdragen dat de pruimenboom minder vatbaar is voor ziektes en infecties, wat de kans op het verliezen van de boom aanzienlijk verkleint. Een investering in goed gereedschap kan dus leiden tot een gezonde en productieve pruimenboom.

Voor het snoeien van kleine takken van een pruimenboom is een compacte snoeischaar geschikt. Hiermee kun je precieze snoeiwerkzaamheden uitvoeren. Voor het snoeien van dikkere takken is een takkenschaar een goede keuze. Deze schaar is speciaal ontworpen om meer kracht te kunnen leveren en is daarom geschikt voor het snoeien van dikkere takken. Als je grote zijtakken/armen van een pruimenboom wilt verwijderen, is het aan te raden om een scherpe snoeizaag te gebruiken. Met deze zaag kun je efficiënt en snel grote takken afzetten. Let wel op: rigoureus snoeien kan invloed hebben op de groei van de boom. Overleg daarom altijd met een expert of doe voldoende onderzoek voordat je begint met snoeien.