Oude Fruitbomen, onderdeel van Kwekerij Alkema & Alkema Hoveniers 0511 453 429
Meer dan 30 jaar ervaringEigen fruitbomenkwekerijRuim aanbod Fruitbomen Eigen transport en rooiservice
Jacques Lebel

Jacques Lebel: groot, breed maar zeer aangenaam

Jaques Lebel is een grote appel. De appel is vrij breed en onregelmatig rond. De schil is eerst groen met rode gestreepte vlammen en later geel met rode gestreepte vlammen.

De schil van de appel is wat vettig en daardoor ook glanzend. De appel is wat zurig van smaak en het vruchtvlees is ook groen gelig net als de schil. Het vruchtvlees is lekker sappig en zacht van structuur. De appel heeft een lekkere geur, niet erg sterk maar wel aangenaam.

Steeds zoeter tijdens het bewaren

De Jaques Lebel is een goede moesappel en wordt tijdens de bewaring steeds zoeter. In Duitsland zijn gedroogde ringen van de Jaques Lebel erg in trek. Ook is de appel lekker in de taart. Als men de appel langer aan de boom laat rijpen, is de appel ook als handappel te gebruiken.

Dit lange rijpen heeft wel een nadeel. De appels hangen namelijk in trossen en duwen elkaar dan letterlijk uit de boom. Ook waaien ze dan makkelijk uit de boom. De vrucht is rijp om te plukken van eind augustus tot eind september.

Sterk groeiende boom, ook voor winning pectine

Ook wordt de Jaques Lebel gebruikt voor de winning van pectine. Pectine wordt gebruikt als verdikkingsmiddel voor bijvoorbeeld jam. Ook zit pectine in drop en hoestsnoepjes. De pectine bedekt de bovenste luchtwegen met een laagje pectine, wat het kriebelen tegengaat.

De Jaques Lebel is een sterk groeiende boom met takken die schuin opwaarts tot horizontaal groeien en later hangend groeien. de boom groeit uit tot een boom met schermvormige kruin.

Bestuivers

Het is niet duidelijk wat nu de beste bestuiver voor de Jaques Lebel is. Wat wel duidelijk is dat de boom eigenlijk altijd wel goed draagt.

De Jaques Lebel appel vind zijn oorsprong in Noord-Frankrijk in Amiens. Daar kweekte meneer Jaques Lebel rond 1825 de Jaques Lebel uit een zaailing. Hij was het niet die appel ook op de markt bracht. Dat werd gedaan door boomkwekerij Leroy uit Angers. De appel werd internationaal verspreid. In België, zuid Nederland maar vooral in Duitsland werd de Jaques Lebel gekweekt.

Kenmerken van Jacques Lebel

Ras: Jaques Lebel
Smaakeigenschappen: Zuur en saprijk
Bijzonderheden: Grote appel
Bestuivers: Cox, James Grieve, Oogstappel, Reine de renettes
Pluktijd: Eind augustus tot eind september
Vervoer/stuk: In overleg
Aanslaggarantie: Ja
Meer weten over deze appelboom?

© 2021 Oude-Fruitbomen.nl | Website: Multiplus online | Sitemap | Disclaimer
Let op: laatste kans!X

Diverse grote oude fruitbomen:
weg = weg!

Bekijk ze nu