Appelschurft

Appel aangetast door appelschurft

 

Appelschurft

Appelschurft is een schimmelziekte die appels, peren en andere steenfruitsoorten kan aantasten. De ziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Venturia inaequalis. Appelschurft is een veelvoorkomende ziekte in Nederland, en kan aanzienlijke schade aanrichten aan fruitbomen.

De eerste tekenen van appelschurft zijn meestal zichtbaar in het voorjaar, wanneer de bladeren van de boom beginnen te uitlopen. De eerste symptomen zijn kleine, bruine vlekken op de bladeren. De vlekken kunnen groter worden en samenvloeien. In het voorjaar kunnen op de vruchten ook schurftvlekken ontstaan. De vlekken zijn meestal bruin of zwart, en hebben een kenmerkende kransvormige structuur.

Appelschurft kan leiden tot bladverlies, verminderde groei en misvormde vruchten. In ernstige gevallen kan de ziekte zelfs de dood van de appelboom veroorzaken.

Hoe herken je appelschurft?

Hier zijn enkele kenmerken om op te letten:

 • Appelschurft op blad:
  Je zult vaak ronde, donkere vlekken op de bladeren zien verschijnen. Deze vlekken kunnen variëren in grootte en kleur, van lichtbruin tot donkerbruin of zelfs bijna zwart.
  De randen van de vlekken kunnen onregelmatig en gekarteld lijken, wat een van de redenen is waarom de aandoening “schurft” wordt genoemd.
  Na verloop van tijd kunnen de bladvlekken samensmelten en grotere delen van het blad aantasten.
 • Symptomen op de vruchten:
  Op de appels verschijnen ook donkere vlekken die vergelijkbaar zijn met die op de bladeren. Deze vlekken kunnen variëren in grootte en vorm.
  Het aangetaste fruit kan er minder aantrekkelijk uitzien en kan soms ook vervormd zijn.
  De schimmel kan de vruchten misvormen en barsten veroorzaken, wat de kwaliteit van de oogst aanzienlijk kan verminderen.
 • Twijgen en scheuten:
  De schimmel kan ook kleine, donkere vlekken veroorzaken op jonge scheuten en twijgen.
  Deze symptomen kunnen minder opvallend zijn dan die op bladeren en vruchten, maar ze dragen bij aan de verspreiding van de schimmel.
 • Bladval:
  Ernstig aangetaste bladeren kunnen vroegtijdig afvallen, wat de boom verzwakt en de opbrengst beïnvloedt.
Appelschurft

Aangetaste bladeren van de appelboom met appelschurft

Appel aangetast door appelschurft in een vroeg stadium

Appel aangetast door appelschurft in een vroeg stadium

 

 

 

 

 

 

 

 

Het herkennen van appelschurft is belangrijk omdat het vroegtijdige detectie mogelijk maakt en het nemen van preventieve maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen. Er zijn verschillende methoden om appelschurft te beheersen, waaronder het gebruik van fungiciden, het verwijderen van aangetast blad en fruit om de verspreiding van sporen te verminderen, en het kiezen van schurftresistente appelrassen.

Het is aan te raden om regelmatig de gezondheid van appelbomen in boomgaarden en tuinen te controleren, met speciale aandacht voor de symptomen die hierboven zijn beschreven. Het vroegtijdig aanpakken van appelschurft kan helpen om de schade te minimaliseren en een gezonde oogst te bevorderen.

Wat Veroorzaakt Appelschurft?

Gunstige Omstandigheden
Appelschurft gedijt bij vochtige omstandigheden, vooral wanneer het regenachtig en vochtig is. De schimmel kan zich gemakkelijk verspreiden in dergelijke weersomstandigheden.

Overwintering van Schimmelsporen
Schimmelsporen van Venturia inaequalis kunnen overwinteren op de bladeren en takken van de appelboom. Dit draagt bij aan de herhaalde uitbraken van de ziekte.

Hoe bestrijd je appelschurft biologisch?

Als appelschurft al is opgetreden, kun je de ziekte bestrijden met een schimmelwerend middel. Het is belangrijk om het middel op tijd toe te passen, voordat de ziekte zich verder verspreidt.

Biologische bestrijding van appelschurft is een duurzame manier om de ziekte te bestrijden. Er zijn verschillende biologische middelen beschikbaar, die de schimmel bestrijden zonder schade toe te brengen aan de plant of het milieu.

 • Brandnetelgier
  Brandnetelgier is een natuurlijk middel dat de schimmelgroei kan remmen. Je kunt brandnetelgier zelf maken door brandnetels te weken in water.
 • Knoflookextract
  Knoflookextract is een ander natuurlijk middel dat de schimmelgroei kan remmen. Je kunt knoflookextract zelf maken door knoflook te weken in water.
 • Azalaatbacterie
  Azalaatbacterie is een organisme dat de schimmelgroei kan remmen. Azalaatbacterie is verkrijgbaar als biologische bestrijdingsmiddel.
 • Trichoderma
  Trichoderma is een schimmel die de schimmel Venturia inaequalis kan bestrijden. Trichoderma is verkrijgbaar als biologische bestrijdingsmiddel.

Tips voor biologische bestrijding van appelschurf

 • Gebruik biologische middelen in een vroeg stadium van de ziekte.
 • Breng de biologische middelen regelmatig aan, vooral tijdens regenachtige periodes.
 • Combineer biologische middelen met andere preventieve maatregelen, zoals een goede hygiëne en het verwijderen van aangetaste bladeren en vruchten.

Effectiviteit van biologische bestrijding

Biologische bestrijding is niet altijd even effectief als chemische bestrijding. De effectiviteit hangt af van verschillende factoren, zoals het weer, de soort boom en de ernst van de infectie.

In het algemeen is biologische bestrijding van appelschurft een goede manier om de ziekte te bestrijden, zonder schade toe te brengen aan de plant of het milieu.

Hoe kun je appelschurft voorkomen?

Hier zijn enkele tips om appelschurft te voorkomen:

 • Koop resistente fruitbomen. Er zijn verschillende soorten fruitbomen die resistent zijn tegen appelschurf.
 • Plant fruitbomen op een zonnige plek. Appelschurft gedijt beter in vochtige, schaduwrijke omstandigheden.
 • Zorg voor een goede bemesting. Een gezonde boom is beter bestand tegen ziekten.
 • Snoei de boom regelmatig. Snoei de boom in de winter, wanneer de boom in rust is.
 • Verwijder aangetaste bladeren en vruchten. Verwijder aangetaste bladeren en vruchten zo snel mogelijk.
 • Pas een goede hygiëne toe. Was je gereedschap en kleding na gebruik.
 • Gebruik schimmelwerende middelen. Breng schimmelwerende middelen preventief aan, in het voorjaar en in de herfst.

Door deze tips te volgen, kun je de kans op appelschurft aanzienlijk verkleinen.

Contact

Wenst u meer informatie over het bestrijden van de appelschurft? Neem dan contact met ons op.