Oude Fruitbomen, onderdeel van Kwekerij Alkema & Alkema Hoveniers 0511 453 429
Meer dan 30 jaar ervaringEigen fruitbomenkwekerijRuim aanbod Fruitbomen Eigen transport en rooiservice
Dijkmanszoet

De vele kleuren van Dijkmanszoet

De Malus domestica, oftewel de Dijkmanszoet, is een matig grote appel. De oorsprong van dit oude appelras ligt in de omgeving van Maurik of Wijk bij Duurstede. De kleur van de appel is groen, bij rijpheid bleek geel en aan de zonzijde rood gestreept en gevlekt. 

De Dijkmanszoet is een stevige, sappige appel. Het vruchtvlees is wit, droog en zoet. De appel is om zo op te eten wat te droog en zoet, maar is erg geschikt om te drogen of te verwerken in hete bliksem en andere stamppotten.

Dijkmanszoet appels

Bestuiving Dijkmanszoet

De Dijkmanszoet is een zelfbestuivende boom. Om meer appels te krijgen kunt u gebruik maken van kruisbestuivers. Geschikte kruisbestuivers zijn ‘Jonathan’, de ‘Cox’s Orange Pippin‘ en de ‘James Grieve‘.

Plukrijp vanaf eind september

De Dijkmanszoet is een goed groeiende boom met een fijn vertakte kroon. De boom is geschikt voor hoogstam en struik. Vanaf eind september is deze appel plukrijp en vanaf half oktober rijp voor consumptie. De appel is goed te bewaren tot half januari. Het is ook een erg gezonde appelboom die een goede productie geeft.

Het is verstandig om bij een erg hoge productie te dunnen om beurtjaren (mindere tot slechte productie het volgende jaar) te voorkomen.

Hoe kun je het beste appels bewaren?

Het beste is om de Dijkmanszoet (en dat geldt ook voor alle overige appelsoorten) te bewaren op een koele, donkere plaats. Dus de koelkast bijvoorbeeld. Dan blijven ze wel tot een maand goed. Leg je appels op de fruitschaal, dan worden ze snel overrijp.

Wanneer kun je een appel plukken?

Is de appel rijp? Dan kun je ze gemakkelijk plukken. Letterlijk. Want als ze nog niet rijp (genoeg) zijn, zitten ze nog vast aan de tak van de boom. Je kunt ook gewoon wachten tot ze vanzelf van de boom vallen.

Appels zijn erg gevoelig voor stoten. Je ziet het niet heel snel aan de buitenkant, maar van binnen krijgt de appel al snel beurse plekken. Behandel ze dus voorzichtig. Ook dat zorgt dat ze langer goed blijven.

Bekijk onze types Dijkmanszoet appelbomen

Maak hieronder uw keuze:© 2021 Oude-Fruitbomen.nl | Website: Multiplus online | Sitemap | Disclaimer
Let op: laatste kans!X

Diverse grote oude fruitbomen:
weg = weg!

Bekijk ze nu