Tips

Veel voorkomende problemen in het voorjaar en de zomer

Appelbloedluis

In het voorjaar en in de zomer krijgen wij vaak vragen over aangetaste bladeren, spinnenwebjes in de bomen of rupsen op de bladeren. Meestal zijn de aangetaste bomen enigszins verzwakt en gevoeliger voor schimmels en beestjes. Kun je hier iets tegen doen en hoe? In deze blog beantwoorden we al je vragen.

Meeldauw

Waarom zitten er witte vlekjes op het blad van mijn fruitboom?

De witte vlekjes of meel-achtige laag over de bladeren heet Meeldauw. Het is een schimmelsoort dat vooral bij warm vochtig weer zich op zijn gemak voelt en alle soorten fruitbomen kan aantasten. Meeldauw kan resulteren in het krullen en verdrogen van bladeren en het afsterven van vruchten en takken. 

Hoe voorkom je Meeldauw?

Meeldauw voorkomen kan door bomen niet te dicht op elkaar te zetten en te zorgen dat er niet te veel takken door elkaar hangen, zodat de bladeren sneller kunne drogen in deochtend of na een regenbui. Zorg dat je boom genoeg voeding heeft, wij raden aan om minimaal twee keer per jaar extra voeding te geven aan je boom in de vorm van kunstmest en compost. 

Wat kun je doen als je boom al Meeldauw heeft?

Het makkelijkste is om de aangetaste bladeren en takken weg te knippen. Zorg dat je vervolgens alles in de groene container gooit, ook de bladeren die de boom al eerder heeft laten vallen. Zo kan de schimmel zich niet verder verspreiden. Zorg dat je boom genoeg water heeft en geef het wat extra voeding in de vorm van kunstmest. 

Appelstippelmot

Waarom zitten er spinnenwebjes in mijn fruitboom?

De spinnenwebjes zijn eigenlijk spinsels gemaakt door de rupsen van de Appelstippelmot. Ze zijn vooral te zien in appelbomen. De rupsen eten de bladeren op en vormen een spinsels rond hun eetplek. Normaliter worden de rupsen rond begin april actief en vormen groepjes en webjes in de uiteinden van takken en rond vruchtbeginsels. Naarmate ze meer eten breiden de webben zich uit. 

Hoe voorkom je rupsen?

De motten leggen vaak hun eitjes in zwakkere bomen, extra voeding in het najaar en voorjaar kan de boom versterken en minder tastbaar maken. 

Meer informatie over rupsen in je appelboom

Bloedluis

Waarom zitten er witte schuimachtige/wolachtige bolletje op mijn boom?

Het schuim/wol zijn eigenlijk wasdraden van de bloedluis. Het heeft zijn naam van de donkerrode kleur als je de wasdraden op je vingers fijn drukt. De bloedluis zit voornamelijk in appelbomen; soorten als Benoni, Elstar, Rode Boskoop en Goudreinette zijn gevoelig voor de luis. De beestjes eten van de schors en tasten de bladeren van de boom aan en kunnen snel door een boom verspreiden.

Hoe voorkom je bloedluis?

De bloedluis leggen overwinteren vaak in zwakkere bomen, extra voeding in het najaar en voorjaar kan de boom versterken en minder tastbaar maken. Meer informatie over de appelbloedluis lees je hier