Actueel

Oude fruitbomen in de natuur: Een exotische bezoeker!

oude fruitbomen prachtrosella

Oude fruitbomen worden niet alleen door mensen gewaardeerd, dat blijkt maar weer. Zaterdag 18 juni kreeg ons bedrijf toch wel een erg bijzondere gast; Een prachtrosella. De vogel is ontsnapt uit het naburige Damwoude en heeft zijn nieuwe thuis gevonden in de oude fruitbomen op ons bedrijf.

Herkomst

De prachtrosella is een kleine papegaaiachtige en komt oorspronkelijk voor in Australië en Tasmanië. Net als parkieten en andere papegaaien mogen prachtrosella’s in Nederland als huisdier worden gehouden, maar soms ontsnapt er één. In het wild eet de rosella ook fruit, dus de grote voorraad kersen en pruimen zal hem, zolang hij zich rond ons terrein bevindt, voldoende moeten kunnen voeden.

Een vreemde vogel

Op dit moment beginnen de kersen te rijpen en dat maakt het een populaire vrucht bij vogels. Een stuk of 10 merels hadden het rijk alleen tot de prachtrosella kwam aanzetten. Hoewel beide soorten ongeveer even groot zijn, was de komst van de papegaai een ware schok voor de merels, die het zekere voor het onzekere namen en liever een eindje verder op de kersenbomen begonnen leeg te plukken. Sindsdien zijn ze gewend aan de rustige papegaai en zijn nu vaker bij elkaar in de buurt te vinden. 

Vogelvrij

Het is nu een week sinds de komst van het beestje en het begint zich al steeds meer thuis te voelen op het bedrijf. Het heeft zijn eigen veilige plekje gevonden tussen een dichte groep pruimenbomen. Tussen de bomen is de papegaai veilig van roofdieren en kan het in alle rust slapen. Hoe lang het beestje besluit op ons terrein te blijven is onduidelijk. De vermoedelijke eigenaresse heeft zich al gemeld, maar zolang de vogel niet te vangen is blijft het onze bomen leegplukken. 

Uit de nesten helpen!

Ben jij of ken jij iemand die de vogel kan vangen, dan mag je contact met ons opnemen. Deze omgeving kent een groot aantal roofvogels en een papegaai kan zich toch minder goed verstoppen dan de meeste andere vogels. Het is hier nu veilig, maar zodra het fruit begint op te raken zal het opnieuw op zoek gaan naar een plek voor voedsel. We zouden graag het zekere voor het onzekere nemen en de vogel vangen.