Actueel

De enige echte Wierumer pruimen jam

Pruime Jam

Wat moet ik met zoveel pruimen? Dat vroeg Huib zich afgelopen zomer af toen hij naar zijn net aangeschafte pruimenboom keek. Zijn pruimen waren nog lang niet rijp, maar Huib had zijn plan al in werking gezet. 

In mei koopt Huib naast enkele andere bomen een Prunus domestica ‘Reine Victoria’, een soort met één van de hoogste opbrengsten van alle pruimen. Als in juni de boom wordt geplant, hangt hij al vol met groene pruimen, pas al ze helemaal rijp zijn zullen ze hun paarse kleur krijgen. 

Met zo’n grote hoeveelheid vruchten kun je ze nooit allemaal zelf opeten, om te voorkomen dat hij pruimen moest weggooien, besloot hij om er jam van te maken. Bewonderd door een kunstwerk van zijn dorp, genaamd ‘Het wad bij Wierum’ creëert hij zijn eigen labels en lang voordat de pruimen geplukt kunnen worden staan de nieuwe jampotten al klaar.

Als het uiteindelijk tijd is om de boom leeg te halen, haalt Huib, met wat hulp, meer dan vijf kilo pruimen van zijn nog maar 12 jaar oude boom. Meteen gaat hij aan de slag en niet veel later staat de enige echte Wierumer Jam klaar voor de verkoop. 

Ondertussen is Huibs voorraad al op, maar wie weet kun je volgend jaar weer Wierumer Jam halen in Wierum. Benieuwd naar de ‘Reine Victoria’? Check onze informatie pagina hier!