Tips

Wanneer kan ik mijn fruit van de boom plukken?

Appels plukken

Niet bij elke fruitboom is het even makkelijk om te zien of het fruit al rijp is. Gelukkig zijn er handige trucjes om te zien en voelen of je je fruit al kan plukken. We hebben hieronder een paar handige tips samengesteld

Pluktijden van fruit

Gelukkig voor jou is niet al het fruit aan je boom tegelijk klaar, daarom kun je meestal een paar weken lang fruit plukken. Op onze site kun je vaak een indicatie vinden van wanneer jouw fruitsoort plukrijp is, dit varieert wel eens met andere bronnen. Dat komt omdat het rijpen van het fruit erg van het weer afhangt. Met een zonnige zomer/herfst kunnen de vruchten wel een paar weken eerder klaar zijn dan een natte, bewolkte zomer/herfst. 

In het algemeen over …

Kersenbomen, bijna alle kersenrassen zijn plukrijp in de maanden juni en juli, maar wanneer in deze maanden varieert nogal veel tussen de verschillende rassen. 

Pruimenbomen, bijna alle pruimen zijn plukrijp in de maanden juli en augustus met veel variatie tussen de rassen.

Perenbomen, bijna alle peren zijn plukrijp in de maanden augustus en september met veel variatie tussen de rassen.

Appelbomen, bijna alle appelrassen zijn plukrijp in de maanden september en oktober en augustus met veel variatie tussen de rassen.

Check de informatiepagina’s van de verschillende soorten voor de verschillen in pluktijd of gebruik de vergelijk optie.

Hoe kun je zien of je fruit rijp is.

Bij bijna elke fruitsoort geldt dat rijpe vruchten erg makkelijk loslaten van de tak. als je hard moet trekken of überhaupt kracht moet zetten, dan is het fruit niet rijp. Probeer in plaats daarvan de vrucht voorzichtig vast te pakken en een halve slag te draaien. Als de vrucht loslaat is het perfect rijp, zo niet, laat dan nog maar even hangen. 

Bij pruimen en kersen kun je ook nog naar de kleur van het fruit kijken, alleen als de vrucht volledig gekleurd is dan is het fruit klaar. Zie je nog een gele of groene kant, bijvoorbeeld onder een takje of blaadje dan is het fruit nog niet helemaal rijp.

Wat je nog kan doen met gevallen fruit.

Omdat de vruchten redelijk los aan de boom hangen als ze rijp zijn, kan, bij een storm, harde wind of door een vogel die op één van de takken landt, ook wel eens fruit van de boom vallen. Er is dan meestal niks mis met dat fruit. Zie je dus tijdens de pluktijd fruit op de grond liggen, check altijd even of het goede vruchten zijn.