Actueel

Grote oude fruitbomen; Echte blikvangers!

Appelboom in de winter

Op ons terrein vind je niet alleen oude fruitbomen, je vindt er ook hele oude fruitbomen. Deze grote bomen zijn niet voor elke tuin weggelegd, maar voor sommige tuinen en boomgaarden is zo’n boom juist de beste keus. Weten of jouw tuin geschikt is voor een grote fruitboom? Hier lees je hoe we deze enorme bomen verplaatsen en bij welke tuinen ze passen. 

Uit de fruitgaard

Hoewel de meeste van onze bomen uit echte fruitgaarden komen, waar het voornamelijk gaat om fruitteelt en opbrengst, vind je daar bijna nooit dit soort grote bomen. Fruit plukken en onderhoud is namelijk veel makkelijker bij kleine bomen, zeker als je er een paar duizend hebt staan. Dit grote formaat fruitboom vind je alleen maar in erg oude fruitgaarden, daar zijn ze vaak moeilijk vandaan te krijgen, de meeste bomen zijn daarnaast te groot voor op een vrachtwagen en moeten teruggesnoeid worden. 

Transport

Als het lukt om de bomen te rooien (uit de grond te halen) en op de vrachtwagen te laden, begint de reis naar Friesland. Deze bomen passen niet in een gesloten vrachtwagen, dus worden altijd op een open vrachtwagen vervoert. Dat is niet erg voor de boom, maar wel een bijzonder gezicht voor ieder die de vrachtwagen passeert. Eenmaal aangekomen tilt een grote kraan op de vrachtwagen de bomen over de sloot op ons terrein.

Een grote oude fruitboom in jouw tuin

Heb je de ruimte in je tuin en wil je elke voorbijganger zich laten verwonderen over je boom dan is een grote oude fruitboom een goede keus. Hoewel de bomen prijziger zijn dan normale oude fruitbomen, krijg je dit er dubbel en dwars voor terug. Met een prachtige grote boom in je tuin lijkt het alsof die er al generaties staat. 

Heb je zelf een oude boomgaard, dan heb je de kans dat één van je oude bomen door schade of ziekte moet worden geruimd, natuurlijk kun je dan kiezen om een kleinere boom terug te planten, maar het zal dan 2 generaties duren voordat die boom weer redelijk formaat bereikt. Een grote oude fruitboom kan dan een goede optie zijn om het gat in je gaard te vullen. 

Een oude Gieser Wildeman

In De Westereen hebben wij afgelopen zomer één van deze enorme bomen mogen planten. Deze tuin staat aan de ingang naar een vrij nieuwe wijk in het dorp. De tuin van deze familie is het eerste wat mensen zien als zij de wijk binnen rijden, daarom wilde zij een goed aangelegde tuin met als hoogtepunt een oude Gieser Wildeman perenboom. 

Wilt u meer weten over grote oude fruitbomen, neem contact met ons op of kom eens langs op ons terrein!